Connect with us

Koncerty

Na benefičnom podujatí Objatie tónov v Leviciach sa predstavili svetové hviezdy.  

Nedeľa 28. januára 2024, presne po roku sa Športová hala v Leviciach zaplnila smiechom, spevom a tancom „inak obdarených“. 14. ročník krásneho podujatia Objatie tónov usporiadalo Občianske združenie Milan Štefánik v spolupráci s Občianskym združením Ostrov v Leviciach a pani Beátou Miškovičovou. Na  benefičný koncert boli pozvané osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím, ktoré nemajú toľko možností na takéto vyžitie. Čakal na nich naozaj „nadupaný“ program s účasťou zahraničných hudobných hostí.

Športová hala. To je veľký priestor. Tak si dali dobrovoľníci zraz už v sobotu večer. A do polnoci mali čo robiť. Pokračovanie v nedeľu ráno. Všetko sa chystalo. Nosilo. Staval sa stage. Pripraviť aparatúru. Miesto pre občerstvenie. Vody a sladké maškrty. Stôl na farebné tričká. miestnosť pre kreatívne dielne. Čo to bude tento krát? Maľovanie na sadrové odliatky. Modelovanie z fimo hmoty. Tvorenie z pedigu. Drôtikovanie. Enkaustika – maľba horúcim voskom. Maľovanie na tvár a ruky. Zvukovky ukončené. Všetci pripravený. Tri, dva, jedna. A ide sa na to. Môžeme púšťať prvých prichádzajúcich. 

Na pódiu sa objavujú ružové tričká s nadpisom Zumba Sonnyes a s nimi i Sonička a pridala som sa k nim aj ja. To bola super latino párty. „Opakovane veľmi radi tu chodíme. Je to naša srdcová záležitosť.“ Chytľavé rytmi striedali naše slovenské pesničky a diváci sa s radosťou pridali do tanca. Ruky hore, ruky vbok. Noha vpred a teraz poďte vpred. A tlieskame. Poďme dolu medzi deti. Koleso sa otáča. Súlad hudby a tanca. Veľký potlesk. Urobíme si foto? No jasné. „Nálada bola skvelá. My si stále vytvoríme na pódiu a pred akciou. A potom sa snažíme im to odovzdať. Takže všetci boli skvelí. My sme sa bavili. Myslím, že aj oni. Splnilo to tie naše očakávania.“ A „inak obdarení“ už prichádzajú s prvými darčekmi. Sami ich vyrobili a o to sú vzácnejšie. Bola som obdarovaná aj ja. Od malej, veľkej tanečníčky som dostala anjela.

Moderátorského postu s mikrofónom v ruke sa tento krát ujal Roman Pomajbo. Herec a humorista. Nie je na takomto podujatí prvý krát. „Ja som aj veľmi milo nadšený a prekvapený z tých našich chalanov z hudobných skupín, ktoré sem chodia každoročne. Nesmierne si vážim týchto ľudí. Lebo nie je to o honoráre. To je o tom, že to robíš pre tie deti. A fakt som hrdý na tých ľudí, čo sem prídu a moc si ich vážim.“ Všetkých privítal. Ale neostáva na to sám. Pozýva si k sebe primátora mesta Levice RNDr. Jána Krtíka. „Asi to najcennejšie, čo môže človek venovať, či už cudziemu alebo blízkemu človeku, je objatie.“ Prichádza i pani Beáta Miškovičová, spoluorganizátorka podujatia, pani Lenka Liptáková, riaditeľka OZ Ostrov, Milan Štefánik, organizátor podujatia. Prihovorili sa prítomným. A na  Milana Štefánika, Beátu Miškovičovú a Lenku Liptákovú čaká ešte milá povinnosť. Obraz s motívom koncertu od maliarky Henriety Rojkovej odovzdajú pani Zlatici Šidlovej zo Zväzu telesne postihnutých Levice. V zariadení bude pripomínať dnešné popoludnie.

A je na rade prvý hudobný hosť. Z Prahy k nám dorazili Tata Bojs. Minulý rok oslávili už 35. rokov na hudobnej scéne. Do Levíc prišli aj jej dvaja zakladajúci členovia – Bublajs a Mardoša. Na Slovensko sa chystali už dlho a konečne to prišlo. „Celý nám to dávalo smysl, užli jsme si to náramně.“ Priniesli alternatívny štýl hudby. Gitary. Klávesy. Bicie. Aj keď v češtine, publiku to nevadí. Hity skupiny, niektoré sa objavili i vo filmoch. Možno i tu v sále si hľadal spevák Holku z plakátu. Lyrické sa striedajú s tanečnými. Kamarádky. I tu na podujatí sa stretlo veľa kamarátov. Nastupuje výrazný bubon. Dajme si teda Opakování. Nájde sa tu nejaká Eliška? Pre ňu je totiž určená ďalšia pieseň. Nastupuje gitara. 220 Travoltú. Potlesk a odovzdávanie darčekov. „Na konci konzertu jsme dostali strašnou spoustu dárku a to jsme teda opravdu nečekali. Ale to jako takový vychytaný dárky, že třeba hrníček s naší fotkou.“

Krátku výmenu nástrojov na pódiu využíva moderátor na pozvanie pre zástupcov spoločnosti SPIG. Že ich nepoznáte? To sú tí, čo vám veľmi ochotne poradia, ak potrebujete kompenzačné pomôcky. Namontovať zdvíhacie zariadenie je pre nich hračka. Tak sa neváhajte na nich obrátiť.

Ale čo to? To sú nejaké známe tóny. Žeby to bol on. To by bolo. Spev sa rozľahol po hale a nikto ani na chvíľu nezapochyboval. Máme tu Michaela Jacksona!!! Z Holandska prileteli k nám MJ History Michael Jackson Tribute band. Ešte aj oblečení sú ako praví. História MJ je o rešpekte a oddanosti umelcovi Michaelovi Jacksonovi. Cítite energiu, cítite pozitívnu energiu od fanúšikov od všetkých a to je skutočná energia skutočné ocenenie za to, čo robíte, a to je to, čo práve teraz cítime.“ Na zvukovkách som si myslela, že to bude dobré. Ale koncert, tak to bola úplná bomba. Spev. Nástrojové sóla. Tanečné kreácie. Najznámejšie hity Can you feel it, Blame it on the boogie. Chcem povedať všetkým deťom – buďte vždy sami sebou, ste úžasní. Naozaj sa nás dotkla vaša láska a podpora.“ A dáme si aj vari najznámejšie… Black or white, Billie Jean. A na konci ešte Thriller. A sú tu darčeky. Cítime sa trochu emotívne, pretože toto je prvýkrát, čo sme dostali darčeky od fanúšikov a od ľudí, ktorí oceňujú to, čo robíme, takže si to vážime z celého srdca. Je to naozaj dobrý pocit.“ Členovia skupiny sú obklopený veľkou charizmou a zároveň pokorou. Hviezdy zišli z pódia a ochotne sa fotili s „inak obdarenými“.

Poprosíme všetkých 10 krokov vzad. Pod pódiom sa niečo chystá. Pre svojich kamarátov si pripravili vystúpenie klienti OZ Ostrov, ktorý navštevujú Tanečný súbor Centra voľného času Levice. Potešili sa všetci.

Celý koncert mali diváci nad hlavami krásne transparenty a mávadlá. Teraz nastala tá správna chvíľa oceniť ich úsilie a kreativitu. Poďte všetci k pódiu a ukážte, čo ste vytvorili. Porota to dnes bude mať ťažké. Veď vybrať tie naj je zodpovedná úloha. Krátka porada. Poď na pódium ty, aj ty a ty. Krásne ceny od sponzorov si odnášajú tie naj. Ale nemusíte sa báť. Ako je zvykom na našich koncertoch, všetci, ktorí niečo vytvorili, dostanú aspoň malú odmenu.

Hudobné nástroje vymenené. Konečne zástupca slovenskej hudobnej scény. K mikrofónu a hudobným nástrojom prichádzajú muži v čiernom. Gladiátor. Rockoví chalani ako sa patrí. Počúvame ich už 35. rokov. Na zdravie, chlapci. Líder kapely, Miko, so svojim typickým chripľavo zamatovým hlasom. Zdá sa to len mne, že je vekom ešte charizmatickejší? Rozbúchali sa srdcia prítomných mamičiek, vychovávateliek. A aj to moje. Neviem ťa nájsť. Hore ruky a tlieskame. Hneď je tu gitarové sólo. Publikum spieva. Pripája sa v každej piesni. Nemôžem dýchať. Len s tebou ma baví svet. a moja obľúbená…Keď sa láska podarí. Texty priamo zo života. O láske, vzťahoch. Životných pravdách. Napríklad aj v piesňach Život pred sebou a Dnes je skvelý deň. Ten dnešný je určite. Na úplný záver rockový nátresk v piesni Láska. Obrovský potlesk. A ďalšie darčeky od detí.

Roman Pomajbo vyhlasuje autogramiádu. Chcete podpis od spevákov? Tak si príďte k pódiu. Môžete sa ešte aj odfotiť. No a potom už zakývať, posledný krát sa objať a ide sa domov. Plný zážitkov.

Je na mieste sa poďakovať. Veľké ďakujem patrí organizátorom a spoluorganizátorom. Nie len im. Aj sponzorom, dobrovoľníkom, účinkujúcim. A najväčšie divákom, „inak obdareným“, pre ktorých bolo toto podujatie.

A čo dodať na záver? Slovami Lenky Liptákovej: „neviem či si želať ešte niečo viac ako sú úsmevy našich detí. Pretože vždy sa na tieto podujatia veľmi tešia. A tú radosť, tú energiu, ktorú zo seba vyžarujú, tak myslím si, že to je to najviac čo nám môžu vrátiť späť.“ A my sa tešíme na všetkých znova o rok.

Text: Júlia Platková, Diana Koščová

Foto: Milan Maršalka a Marek Vaco

Video: Andrej Budai

Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Advertisement
Advertisement

Hlavný partneri:

Connect